Hoe hoog mag een schutting zijn in de achtertuin?

Wat weet jij over de hoogte van een schutting?

hoe hoog mag een schutting zijn

Er zijn van die vragen waar je niet dagelijks bij stilstaat. Toch kan zo’n vraag in een keer heel actueel worden. Een dergelijke vraag zou onder andere kunnen zijn: hoe hoog mag een schutting zijn? Verschillen de regels over de hoogte wanneer de schutting in de voortuin of in de achtertuin wordt geplaatst? Is de materiaalkeuze ook van invloed op hoe hoog een schutting mag zijn? Op die vragen geven we je in onderstaand blog graag antwoord.

Is er een vergunning nodig voor het plaatsen van een schutting?

Alvorens je hoofd te breken over de maximale hoogte schutting, is het natuurlijk van belang om te weten of er een vergunning nodig is. Dat is mede afhankelijk van de plek waar je de schutting wilt neerzetten. In de voortuin mag je tot een hoogte van een meter een schutting plaatsen, zonder dat daar een vergunning voor nodig is. Voor de achter- en de zijtuin gelden andere, ruimere regels en kun je tot een hoogte van liefst twee meter een afscheiding plaatsen. Houd je aan deze regels om problemen met gemeente (en ook niet onbelangrijk, de buren) te voorkomen. Deze richtlijnen gelden alleen voor hekwerken en schuttingen, maar niet voor natuurlijke beplanting zoals hagen en heggen. Voor het plaatsen van bomen gelden weer andere richtlijnen). Is er bij jouw tuin sprake van hoogteverschil? De maximale hoogte voor de schutting blijft gewoon gelden. Dus een meter voor de voortuin en twee meter voor de zijtuin (vanaf de voorgevel rooilijn) en de achtertuin. Het maakt voor de maximale hoogte niet uit van welk materiaal de erfafscheiding is gemaakt.

Buren

Als je een schutting als erfafscheiding gaat plaatsen, zijn er qua plaatsing twee mogelijkheden: je plaatst de schutting helemaal op je eigen erf/grond en/of op korte afstand van de erfgrens. Jij bepaalt welk hekwerk er komt te staan en je blijft zelf zeggenschap over deze erfafscheiding houden.

Deel dit bericht

Gerelateerde producten
 1. Grenen hout beton schutting
  Grenen hout beton schutting pakket

  Vanaf € 134,75

  Aan € 381,05

 2. Douglas hout beton schutting pakket
  Douglas hout beton schutting pakket

  Vanaf € 239,70

  Aan € 531,00

Hulp Nodig?