Kalkuitslag of kalkuitbloei


Kalkuitslag of kalkuitbloei op beton producten is een regelmatig voorkomend probleem op bijvoorbeeld een betonnen schutting of bij betonnen palen. Deze uitslag komt omdat er in het beton stoffen zitten die reageren op onder andere vocht. Daardoor kan de kalk door vochttransport naar buiten het beton worden gebracht en wordt de kalkuitslag, ook wel kalkuitbloei genoemd, zichtbaar worden.

Vocht

Als het vocht uit de poriën van het beton in aanraking komt met de buitenlucht, op de grens tussen beton en de buitenlucht, kan dit een witte aanslag veroorzaken. In feite is dit calciumcarbonaat wat ook wel kalk genoemd wordt. Dit probleem komt niet alleen voor bij betonnen schutting en betonnen palen, maar kan zich bijvoorbeeld ook voordoen bij bakstenen muren en tegels.

Oplossing

Op zich is daar alleen met hulpmiddelen wat tegen te doen, aangezien de uitslag in feite gewoon een natuurlijke ontwikkeling is. Wat je vaak als tip hoort, is dat behandeling met zoutzuur een goede oplossing is. Op zich maakt het zoutzuur de uitslag schoon, maar een nadeel hiervan is dat dit ook het cement of het beton kan aanvreten. En kunnen de problemen alleen maar groter worden. Wij adviseren om dit dus niet te doen.