Zo zorg je voor genoeg schaduw in je tuin

In de zomer kun je heerlijk in je achtertuin genieten van het weer. Sommige mensen kunnen langer in de zon zitten dan anderen, maar voor iedereen geldt dat te lang in de zon zitten schadelijk kan zijn voor je gezondheid. De ultraviolet stralen kunnen zelfs huidkanker veroorzaken en het is daarom belangrijk om ook een goede schaduwplek in je achtertuin te hebben en daar te gaan zitten. Met temperaturen boven de 30 graden kan het zelfs prettiger zijn om in de schaduw te zitten. Wist je dat je in de schaduw ook blootgesteld wordt aan uv-stralingen? Deze zijn echter tot 75% minder wanneer je een goede schaduwplek hebt en is daarom een stuk beter voor je. In dit artikel lees je hoe je een fijne schaduwplek creëert waar je uren lang veilig buiten kunt zitten.

Parasol

De eerste en tegelijk de makkelijkste optie is een goede parasol. Je kunt een parasol in verschillende vormen kopen. De meest voorkomende vormen zijn rond, vierkant en rechthoekig. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende soorten parasols, zoals staande parasols, muurparasols en zweefparasols.

Een staande parasol is een klassieke parasol die de mast in het midden heeft. Deze kun je aan de zonkant van je zitplek neerzetten voor de beste schaduw. Bovendien neemt deze parasol weinig ruimte in wanneer je deze in de winter op wil ruimen.

Een muurparasol is een parasol die je vooral op een balkon tegenkomt. Deze is vanwege de geringe ruimte op een balkon aan de muur bevestigd. Je bespaart zo ruimte op de grond, maar kunt deze parasol niet verplaatsen.

Als laatste heb je de zweefparasol. Deze parasol heeft een mast die aan de zijkant van de parasol staat en aan de bovenkant bevestigd is, hierdoor kun je een zweefparasol boven je zitplek zetten zonder dat er een mast in de weg staat. De meeste zweefparasols kun je ook kantelen waardoor je deze parasol perfect kunt positioneren om schaduw op je zitplek te creëren. De meest gekozen parasol is dan ook de zweefparasol.

Overkapping

De tweede mogelijkheid is een overkapping. Deze is iets lastiger te installeren, maar geeft een betere kwaliteit van schaduw omdat een overkapping meestal gemaakt is van lichtdichtere materialen. Je kunt een overkapping echter niet zomaar verplaatsen. Een extra voordeel daarentegen is dat een overkapping in het voor- en najaar in de avond nog aangenaam is om onder te zitten omdat de overkapping warmte beter vasthoudt dan een parasol. Zeker wanneer je overkapping ook tegen een muur of schutting staat.

Bomen

Een meer natuurlijke manier om schaduw in je achtertuin te creëren is het planten van bomen. Dit is een mooie toevoeging aan je tuin, je kunt echter niet een boom verplaatsen om de schaduw ergens anders te laten vallen. Je kunt hiervoor diverse bomen planten, een goede optie is een leiboom. Dit zijn platte bomen die met een constructie van spandraden in een metalen frame worden geleid. Deze bomen zijn ongeveer drie meter hoog en zijn daarom niet alleen ideaal als schaduw voorziening, maar ook als schutting. Bovendien geven ze een chique uitstraling aan je tuin en kun je ze geheel naar eigen voorkeur snoeien.

Delen

Hulp Nodig?