Zo maak je een kindvriendelijke tuin

Heb je een gezin met kleine kinderen? Dan wil je natuurlijk dat de tuin kindvriendelijk is. Dat betekent in dat ze het hier ontzettend naar hun zin kunnen hebben, maar ook dat de tuin zo veilig mogelijk is en de kinderen hier zorgeloos kunnen losgaan. Daarom hebben we een aantal aandachtspunten voor jullie, om de tuin zo kindvriendelijk mogelijk te maken.

Veiligheid

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zich niet onnodig bezeert. Kinderen denken zelf nog niet na over veiligheid en vallen daarom zo nu en dan op de grond. Je kunt daarom het beste een zachte ondergrond hebben zoals gras of rubberen tegels.

Het is ook verstandig om bij je keuze voor planten in je achterhoofd te houden dat kinderen van alles in hun mond stoppen als ze nog super jong zijn. Giftige planten en planten met doorns kun je dus beter niet in je tuin zetten. Heb je planten in potten? Kies dan voor stevige plantenbakken en potten die niet gemakkelijk omvallen en zet hier veilige planten in.

Scherpe randjes en hoekjes zijn de grootste oorzaken voor wondjes bij kinderen. Controleer je hekwerk en overkappingen daarom eens in de zoveel tijd om zeker te zijn dat hier geen nieuwe uitsteeksels aan zitten.

Hebben jullie een vijver in de achtertuin? Dan is het natuurlijk zonde als je deze dicht moet gooien om de kinderen te beschermen. Je kunt ook een metalen hekwerk om de vijver heen plaatsen zodat de kinderen tijdens hun jonge jaren niet in de buurt van het gevaar kunnen komen. Dit is ook een goed idee voor huizen die aan het water staan. Met een metalen hekwerk behoud je de ruimtelijkheid van je tuin en houd je de kleine kinderen bij het water weg.

Schaduw

Zeker tijdens de zomer is het belangrijk dat je een goede schaduwplek in je tuin hebt waar kinderen veilig kunnen spelen. De meeste kinderen kunnen zich uren in je tuin vermaken, maar tijdens de middaguren kan dit gevaar met zich meebrengen. Kinderen verbranden namelijk een stuk sneller dan volwassenen. Met een overkapping of een parasol kun je gemakkelijk een veilige schaduwplek maken waar kinderen veilig kunnen spelen.

Plezier

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de kinderen plezier kunnen hebben en uren kunnen spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes. Heb je ruimte voor een speeltoestel of een sportveldje? Dan zullen de kinderen het liefst in jullie tuin komen spelen.

Hebben jullie al eens een picknicktafel overwogen? Aan een picknicktafel kunnen kinderen verschillende spelletjes spelen, knutselen of iets lekkers snoepen. Een picknick is bovendien leuk voor het hele gezin wanneer je bijvoorbeeld gaat barbecueën. Ze zijn er in verschillende vormen en maten. Daarnaast is een picknicktafel een absolute must have op kinder- en verjaardagsfeestjes!

Delen

Hulp Nodig?