Wat is een schutting van matten?

Een schutting van matten kan bestaan uit natuurlijke of kunststof matten of een combinatie van beide. Vaak wordt een heidematten schutting gebruikt maar daarnaast heb je ook wilgen-, riet-, bamboe- en boomschorsmatten. De matten bestaan uit snoeimateriaal, dus wilgentakjes, rietstengels, bamboestokken of reepjes boomschors. Je hebt ze in diverse diktes en lengtes. Heidematten worden gemaakt van onder andere dopheide. De takjes worden rond een ijzerdraad gevlochten voor de stevigheid. De verschillende takjes worden doorgaans aan elkaar vastgemaakt met gegalvaniseerde ijzerdraad. Zo heb je een erg karaktervolle afsluiting van je tuin, je terras of balkon. Elke soort mat creëert zijn eigen sfeer.

De duurzaamheid van de matten

De matten zijn doorgaans vervaardigd uit natuurlijke materialen. Het weer heeft dus zeker een impact op de levensduur van de matten. De duurzaamheid van de matten hangt verder af van verschillende factoren: de dikte van de gebruikte stengels, een eventuele behandeling van de matten, of de matten veel in contact komen met vocht, enz. Wilgen- en bamboematten gaan langer mee, en zeker wanneer dikkere takken worden gebruikt. De matten plaats je ook bij voorkeur op enkele centimeters boven de grond zodat ze van onderen niet gaan rotten. Matten uit composiet materiaal (bijvoorbeeld houthars en PVC) zijn wat duurzamer maar minder milieuvriendelijk. Daarnaast heb je nog matten volledig in kunststof die ook duurzamer zijn, maar de natuurlijke uitstraling missen.

Voordelen van matten als schutting

Het gebruik van matten als afsluiting heeft verschillende voordelen. Het aanbrengen van de matten kan snel en eenvoudig. De matten kan je zelf plaatsen met binddraad tegen een bestaand gaaswerk of met schroeven tegen een houten schutting. In een mum van tijd is jouw privacy gegarandeerd. Je kan de matten zowel tegen een muur als tegen een schutting aanbrengen. De matten, en zeker de heidematten schutting, hebben bovendien een natuurlijke look, wat ze extra aantrekkelijk en gezellig maken. De matten uit natuurlijk materiaal zijn uiteraard milieuvriendelijk. Je kan er ook voor opteren om klimplanten tegen de schutting met matten te plaatsen. Na verloop van tijd zullen de matten vergaan en blijft de klimplant voor privacy zorgen. Ten slotte zijn de matten vaak een pak goedkoper dan kunststof schuttingen.

Deel dit bericht

Chat nu

Chat met mij

Tom Heining