Tips voor een sterke schutting

Over het algemeen geldt, hoe beter je de schutting verzorgt en onderhoudt, des te langer je van de schutting kunt genieten. Een schutting is voor veel mensen erg belangrijk. Het geeft je privacy en een bepaalde hoeveelheid bescherming tegen indringers, maar ook tegen weersinvloeden zoals wind. Je zult zeker niet de eerste zijn die midden in de nacht wakker wordt omdat een deel van het schutting is omgewaaid! De palen van de schutting krijgen het meeste op hun donder door het weer en zijn daarom het belangrijkste onderdeel om goed te verzorgen.

Tips voor een schutting van hout

De meest effectieve manier om langdurig van je houten schutting te genieten, is ervoor te zorgen dat deze correct geplaatst is. Als je kiest voor een schutting van hout of je al een houten schutting hebt, dan zijn dit een aantal tips om je schutting zo lang mogelijk sterk te houden:

  • Ga voor sterke houten palen in plaats van lichte en zwakke houten palen. Deze zullen een stuk langer meegaan.
  • Voordat je de palen in de grond zet kun je de uiteinden in een conserveermiddel voor hout zetten en dit voor minimaal 24 uur laten intrekken. De rest van de palen behandel je ook met twee lagen van het conserveermiddel.
  • Als het hout droog is, kun je een laag hout olie toevoegen voor extra bescherming.
  • Wanneer je de palen hebt geplaatst, is het belangrijk dat je ze op de juiste manier inpakt. Dit doe je met stenen om ervoor te zorgen dat water onder de uiteinden weg kan komen en de palen niet gaan rotten. Daarna voeg je beton toe zodat de palen stevig komen te staan.
  • Afsluiten met weerbestendige kit. Zorg ervoor dat de naad tussen het beton en de palen compleet wordt afgesloten. Als er in de spleetjes geen ruimte is voor kit, controleer dan na een aantal dagen of weken de kiertjes nog een keer, deze kunnen namelijk nog veranderen door verschillende weersomstandigheden.
  • Bijhouden! Wanneer je de schutting opnieuw moet verven of coaten, herhaal dan dezelfde stappen als bij het plaatsen van de schutting.

Andere opties

Als je een schutting wilt die wel van hout is, maar minder onderhoud nodig heeft, kun ook kiezen voor schuttingen met palen van beton. Je betaalt hier wel iets meer voor, maar je hoeft aanzienlijk minder onderhoud te verrichten. Door de combinatie van betonnen palen en houten tuinschermen gaat je schutting jaren mee.

Naast houten schuttingen zijn er ook composiet schuttingen die gemaakt worden van kunststof en hout. Deze schutting heeft een moderne uitstraling en is makkelijk te onderhouden. Je kunt deze soort schuttingen ook gemakkelijk online bestellen, ze worden dan op maat gemaakt en je kunt ze zelf gemakkelijk plaatsen.

Delen

Hulp Nodig?