Overkapping verduurzamen

Een overkapping kan een gezellige toevoeging zijn aan je achtertuin. Met een tuinset, kussentjes en gezellige verlichting kun je het hele jaar van je achtertuin genieten. De meeste mensen denken alleen aan wat er onder de overkapping komt te staan, maar heb je al eens nagedacht over het dak van je overkapping? Je kunt namelijk een aantal dingen doen om de ruimte op het dak efficiënt te gebruiken en je achtertuin te verduurzamen! We geven je hier drie tips om ook het dak van je overkapping te gebruiken.

Groen dak

Een groen dak is een dak waar gras of andere planten groeien. Hiermee vergroot je het leefgebied voor insecten en draag je een steentje bij in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Tegels weerkaatsen warmte waardoor de warmte dus terug de wereld in gaat. Groene natuur absorbeert daarentegen de warmte. Bovendien zetten deze planten ook nog het koolzuur om in zuurstof, hierdoor wordt de kwaliteit van de lucht verbeterd. Een groen dak werkt ook isolerend. In de zomer houdt het de ruimte onder je overkapping koel en in de winter houdt het de warmte juist vast.

Wist je dat veel gemeenten bereid zijn om groene daken te steunen en hier een subsidie voor aanbieden? De regels verschillen per regio, maar dit maakt het aanleggen van een groen dak een aantrekkelijke keuze om je overkapping te verduurzamen.

Zonnepanelen

Zonnestralen zijn gratis en we kunnen ze oneindig aftappen. Hierdoor is zonne-energie een van de beste keuzes om je huis van stroom te voorzien. Het is altijd een goede investering om zonnepanelen aan te schaffen omdat de waarde van je huis hier ook meteen mee stijgt. Bovendien gaan zonnepanelen tegenwoordig wel 30 jaar mee. Heb je geen dak om zonnepanelen op te leggen, maar wel een overkapping, omdat je bijvoorbeeld in een onderwoning woont? Dan is een overkapping de ideale plek om toch een aantal zonnepanelen te plaatsen en je elektriciteitsrekening te verlagen.

Wist je dat je zonnepanelen ook kunt huren? Zo hoef je niet in een keer veel geld te investeren en kun je wel meteen genieten van de voordelen die zonnepanelen bieden.

Regenwater verzamelen

Je kunt regenwater gebruiken om in de zomer je planten water te geven. Hiermee verbruik je minder drinkwater. Bovendien vinden planten regenwater een stuk fijner omdat hier minder kalk in zit. Je kunt regenwater opvangen met een dakgoot die het water naar een regenton geleid. Koop een grote waterton met een tap. Zo kun je gemakkelijk je gieter vullen voor de gietbeurt. Bovendien komt er zo minder regenwater in het riool. Je kunt deze verduurzaming ook goed combineren met de andere twee tips!

Delen

Hulp Nodig?