Je tuin verduurzamen: zo doe je dat!

Ook in Nederland hebben we te maken met klimaatverandering. Hevige regenbuien, extreme hitte of extreme kou en lange periodes van droogte zijn inmiddels geen uitzondering meer. Particuliere tuinen kunnen wateroverlast verminderen, maar daarvoor moet de tuin wel duurzaam zijn! Benieuwd hoe jij je tuin kunt verduurzamen? We vertellen het je in deze blog!

Beplanting in je tuin

Wanneer je tuin volledig bestaat uit tegels en grind, kan je tuin geen regenwater opvangen. We merken nu al dat veel huishoudens een moderne tuin hebben aangelegd, waar vrijwel geen groen meer aan te pas komt. Als alle tuinen betegeld zijn, komt al het regenwater direct in het riool terecht. Het riool kan al dit regenwater niet aan en daardoor ontstaan er overstromingen. Dit heeft een groot effect, kijk maar naar de overstromingen in Limburg van vorig jaar.

Wanneer je gras en planten in je tuin hebt, kan er meer regenwater opgevangen worden. Daarnaast zorgt de beplanting ervoor dat het regenwater trager door de bodem zakt en langzamer naar het riool gaat. Hierdoor komt niet al het regenwater tegelijkertijd in het riool terecht en kan de riolering het regenwater beter aan.

Een duurzame schutting

Een schutting van hout en beton gaat lang mee en wordt gemaakt van duurzaam materiaal. Door het beton is de schutting erg stevig en het hout geeft de schutting een mooie en natuurlijke uitstraling.

Tuinverlichting op zonne-energie

Je tuin verlichten kan gemakkelijk op een duurzame manier door gebruik te maken van solarverlichting. Deze verlichting op zonne-energie is niet alleen duurzaam, maar heeft ook nog andere voordelen. Zo heeft deze verlichting geen kabels nodig en kun je de verlichting meestal gewoon zelf in je tuin plaatsen. Daarnaast bespaart het je natuurlijk energie, omdat de verlichting zonne-energie gebruikt. Het feit dat er geen bedrading nodig is, zorgt ervoor dat je de verlichting kunt plaatsen op elke willekeurige plek en ook weer kunt verplaatsen.

Maak gebruik van compost

Wanneer je de tuin wilt bemesten kun je gebruik maken van je eigen compost. Op deze manier creëer je een zelfregulerend gesloten systeem. Dit is de duurzaamste manier van het bemesten van je tuin. Wanneer je toch gebruik wil maken van andere bestrijdingsmiddelen, kun je het beste gebruik maken milieuvriendelijke producten. Zo zorg je ervoor dat de bodem en het grondwater niet worden aangetast.

Delen

Hulp Nodig?