De verschillen tussen een hekwerk en een schutting

Wat betreft de keuze voor de omheining van je tuin zijn er meerdere opties beschikbaar. De meest gekozen opties zijn misschien wel een hek of een schutting. Maar wat zijn nu de grootste verschillen tussen de twee? Dat vertellen wij je hier.

Privacy

Schuttingen en hekwerken verschillen in de hoeveelheid aan privacy. Een schutting zorgt doorgaans voor wat meer privacy. Terwijl een hekwerk zorgt voor wat meer inkijk. Mocht je een hekwerk aanmerkelijk mooier vinden dan een gesloten schutting kan je er ook nog voor kiezen om wat in het hekwerk toe te voegen. Denk aan een soort vlechtband of wat planten.

Onderhoud

Wat betreft onderhoud zou je kunnen stellen dat een hekwerk duidelijk minder onderhoud vereist. De hekwerken zijn gemaakt van stevig materiaal, vaak van metaal. Dus in principe blijft een hekwerk levenslang meegaan. Een schutting van bijvoorbeeld hout kost wat meer onderhoud. Deze zal je om de zoveel jaar moeten vervangen.

Een duidelijke erfgrens

Zowel een hek als een schutting voldoet voldoende om de erfgrens aan te geven. Zo is het voor iedereen duidelijk welke grond van jou is en waar de grens ligt voor de buren. Mocht je meer behoefte hebben aan afstand tot je buren kan je kiezen voor een schutting. Een hekwerk is toch een afscheiding waar je sneller doorheen kan kijken.

Uitstraling van de woning

Een hekwerk heeft vaak een luxere uitstraling dan een schutting. Is dat waar je voor wilt gaan en is dat wat bij je huis past? Kies dan voor een hek in plaats van een schutting. Een schutting is wat betreft uitstraling gezellig en neutraal. Je kan er zelf voor kiezen om de schutting een lik verf te geven in de kleur naar keuze. Daarnaast kan je in beide type afscheidingen planten in laten groeien. Dit geeft een mooie groene uitstraling.

Wind en geluid

Wil je minder last hebben van de wind en geluid in je tuin? Dan kan je beter kiezen voor een schutting. Dit is een goede windvanger en houdt dus veel tegen. Een hekwerk laat natuurlijk wind door dus zal hier niet goed tegen helpen.

Keuze is reuze

Er zijn dus per soort hekwerk een aantal voordelen op te noemen. Dit is dus per persoon afhankelijk waar de voorkeur ligt. Daarnaast zijn schuttingen en hekwerken er in veel verschillende soorten en maten. Denk aan een schutting van hout, beton of metaal. Dit geldt ook voor een hekwerk. Kijk dus van tevoren goed naar wat je wensen zijn en kies een afscheiding uit die bij jouw tuin past!

Delen

Hulp Nodig?