De tuin voorbereiden op de lente

De lente is een tijd van nieuw leven en groei. De kortste dag hebben we ondertussen weer achter ons gelaten en de zon begint binnenkort weer meer te schijnen, wat betekent dat het tijd is om onze tuinen voor te bereiden op een nieuw groeiseizoen en dat heerlijke buitenleven. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om je tuin klaar te maken voor de lente, in deze blog zullen we die bespreken.

Grote schoonmaak

Ten eerste is het belangrijk om de tuin schoon te maken. Verwijder dode planten en bladeren en ruim het op. Dit zorgt ervoor dat er geen oude plantenresten op de grond liggen die schimmel of ongedierte kunnen aantrekken wanneer het warmer wordt. Het is ook een goed idee om de borders van je tuin te omspitten, zodat de bodem los wordt gemaakt en nieuwe voeding wordt toegevoegd. Voeg eventueel compost of organisch materiaal toe voor extra voeding voor de planten.

Nieuwe planten planten

Een ander belangrijk aspect van tuinieren in de lente is het planten van voorjaarsbloemen. Plant bloemen zoals tulpen, hyacinten, crocussen en andere voorjaarsbloemen in bloembakken of de borders van je tuin. Dit zorgt voor een prachtige kleurrijke tuin die in bloei staat wanneer de lente echt begint. Voorjaarsgroenten zoals erwten, bieten, sla en radijs kunnen nu ook geplant worden.

Onderhoud van bestaande planten

Wieden is een constante taak in de tuin, het is vooral belangrijk om te doen in de lente. Regelmatig wieden van onkruid is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de planten voldoende ruimte, water en voeding hebben. Onkruid neemt namelijk in een mum van tijd ruimte in en verbruikt ook de voedingsstoffen in de aarde die je planten in de lente hard nodig hebben om tot mooie planten te groeien. Wieden doe je met de hand of met hulpmiddelen zoals wiedeisen.

Het water geven van je tuin is een andere belangrijke taak, afhankelijk van het weer kan het nodig zijn om de planten regelmatig water te geven omdat je planten tijdens de groeiperiode meer nodig hebben dan tijdens de rest van het jaar. Pas op voor overmatig water geven, aangezien dit kan leiden tot een afwatering van de bodem, dit kan leiden tot de verrotting van de wortels.

Bemesten van de tuin is ook een belangrijke taak aan het begin van het groeiseizoen. Dit zorgt ervoor dat de planten de juiste hoeveelheid voeding krijgen om te groeien en te bloeien.

De rest van de tuin inrichten

Tot slot is het belangrijk om te onthouden om tuinwerktuigen te onderhouden en schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat ze in goede staat blijven, langer meegaan en niet voor ziektes of infecties bij je planten gaan zorgen. Daarnaast kun je de rest van je tuin nu ook meteen schoonmaken. Denk hierbij aan je schutting, overkapping en tuinmeubelen. Het is bovendien leuk om nieuwe onderdelen aan je tuin toe te voegen waarmee je extra van de zomer kunt gaan genieten. Ben je bijvoorbeeld wel tevreden met je zithoek en eventuele buitenkeuken? Deze zorgen namelijk voor extra gezelligheid in je tuin waar je met vrienden en familie vele avonden van kunt gaan genieten!

Delen

Hulp Nodig?