5 tips om vogels naar je tuin te lokken

Vogels hebben overal in de omgeving wel een plek om zich te nestelen, maar hoe krijg je ze naar jouw tuin? Het is algemeen bekend dat je vogels naar je tuin kan lokken met voer en voederhuisjes. Daarnaast zijn er nog veel andere manieren om vogels naar je tuin te lokken. Hieronder zetten we een aantal tips onder elkaar.

Tip 1: Water- en drinkbakjes in de tuin

Vogels zijn natuurlijk altijd op zoek naar plekjes om te kunnen drinken. Op het moment dat ze een kijkje nemen in jouw tuin en zien dat daar een drinkbakje staat zullen ze snel even een drinkpauze inlassen. Zorg ervoor dat het drinkbakje verschillende dieptes heeft. Een ondiep stuk om water te kunnen drinken en een wat dieper stuk om te kunnen badderen.

Tip 2: Planten, bomen en stuiken

Een veilige plek voor vogels is verscholen in een plant, boom of struik. Over het algemeen zijn ze wat schuw en snel bang, hierdoor is het fijn dat ze zich veilig kunnen voelen in jouw tuin. Dus denk aan het toevoegen van groene planten, bomen en struiken. Daarentegen is het ook belangrijk om nectarplanten in de tuin te zetten. Hier komen insecten op af en dat is weer onderdeel van de voeding voor vogels.

Tip 3: Nestmateriaal

Het meest ideale scenario is een nestje in de tuin. Vogels beginnen al vroeg in de lente met het maken van een nestje. Om dit nest te kunnen maken zijn er wel nestmaterialen nodig. Vogels vliegen op en af om dit te kunnen verzamelen. Zorg er dus voor dat je dit materiaal in jouw tuin hebt. Denk aan takjes, gras en bladeren. Zodra de vogels merken dat de materialen dicht bij hun nest te vinden zijn, verplaatsen ze zich sneller naar jouw tuin.

Tip 4: Rustig hoekje

Sommige vogels, zoals het roodborstje, houden van rust. Ook al komen ze soms dichtbij, toch willen ze snel kunnen vluchten. Zorg dus voor een rustig hoekje, waar struiken staan met ondergroei. Laat ook vooral de gevallen bladeren liggen. Hierin gaan ze vaak, rustig, op zoek naar eten.

Tip 5: Nestkasten

Hang nestkasten in je tuin. De beste plek voor zo’n kast is op een rustige plek, zo voelen de vogels zich veilig. Ook moet de kast niet in de volle zon hangen en zeker niet in de wind. Het meest belangrijke is dat de aanvliegroute veilig en vrij is. Denk er wel aan dat je elke winter het oude nestmateriaal verwijdert en het schoonmaakt met heet water.

Delen

Hulp Nodig?