5 Redenen om vaker in je tuin te gaan zitten

Buiten zijn is erg goed voor je. Voor veel mensen is het ook rustgevend om even lekker buiten te zijn. Het is bekend dat buitenlucht goed voor je is. Hier lees je waarom je vaker even in je tuin zou moeten gaan zitten.

Betere hersenfuncties

De buitenlucht heeft een positieve invloed op de functies van je hersenen. Ongeveer 20% van de lucht die je inademt, wordt door je hersenen opgenomen. Met meer zuurstof in je hersenen kun je helder nadenken en je beter concentreren.

Je voelt je gelukkiger

Zonlicht en frisse lucht zorgen ervoor dat je lichaam meer van het hormoon serotonine aanmaakt. Serotonine is het hormoon dat je een gelukkig gevoel geeft. Veel mensen merken dit effect in de wintermaanden als de zon minder lang schijnt en je meer geneigd bent om binnen te blijven. Het is dus extra belangrijk dat je in de wintermaanden ook even naar buiten gaat.

Ondersteuning voor je lichaam

Zonnestralen bevatten vitamine D. Ons lichaam gebruikt vitamine D om calcium op te nemen en onze weerstand op pijl te houden. Calcium is nodig ter ondersteuning van je botten. Daarnaast is het goed voor je longen als je meer buiten bent, je ademt hier namelijk anders! Binnen zijn we geneigd om korter en oppervlakkiger te ademen, terwijl je buiten dieper inademt. Naast dat je zo meer zuurstof binnenkrijgt, help je je longen ook om schadelijke stofjes uit de lucht te halen zodat je daar minder van inademt.

Buitenlucht is beter voor je gezondheid dan binnenlucht

De gemiddelde Nederlander brengt maar 10% van zijn of haar dag buiten door. Dit terwijl de luchtkwaliteit van veel huizen relatief slecht is. De kwaliteit van binnenlucht wordt in een huis door douchen, koken en soms roken aanzienlijk verminderd. Probeer naast je de tijd die je buiten doorbrengt ook je ramen eens vaker open te zetten.

Minder stress

Natuurgeluiden geven de meeste mensen een kalmerend gevoel. Als je naar buiten gaat, kun je al binnen drie minuten verandering merken in je lichaam. Je bloeddruk, hartslag en spierspanning verlagen namelijk al binnen een aantal minuten, waardoor je minder stress kunt ervaren.

Geen excuses meer!

Het is dus belangrijk elke dag een momentje te pakken om eventjes naar buiten te gaan. Dit kan zo simpel zijn als een kopje koffie buiten drinken of met de bloembakken en bloempotten bezig te gaan. Zeker nu de dagen weer langer zijn en de temperatuur aangenaam is, maar ook op dagen dat het weer niet zo lekker is. Je kunt altijd een extra laag kleding aantrekken, onder een overkapping gaan zitten en een terrasverwarming aanschaffen. Je zult jezelf al snel dankbaar zijn!

Delen

Hulp Nodig?