Een schutting maken van planken

Wellicht heb je net een nieuwe woning betrokken en kijk je zo in de tuin van de buren? Natuurlijk ben je gesteld op jouw privacy en dus wil je graag een schutting tussen de tuinen plaatsen. Ook kan het zijn dat jouw huidige schutting aan vernieuwing toe is. Soms is het hout verrot of heeft een flinke storm schade aangebracht. Je vraag je misschien af of je deze taak zelf kunt uitvoeren. In dit blog vindt je misschien wel antwoorden op jouw meeste vragen.

Start werkzaamheden voor het maken van een schutting

Voordat je begint met het plaatsen van een afscheiding is het aan te raden jouw tuin zo vlak mogelijk te maken. Daarnaast moet je zorgen voor het juiste gereedschap. Denk hierbij aan: grondboor, uitzettouw, zaag, waterpas, lijmklemmen, paalhamer, schroeven en een boormachine. Indien je niet heel lang bent is een huishoudtrap ook erg handig. Omdat je de schutting van planken maakt is het advies dit samen met iemand anders te doen. Vooral bij lange planken werkt dit erg prettig. Monteer de planken altijd minimaal vijf centimeter boven de borders. Op deze manier blijven de planken schoner en zullen ze eerder droog waaien.

Plaats eerst de palen

Voor het plaatsen van de schutting kun je het beste om de 50 à 70 centimeter een grondpaal plaatsen. Als de grond heel droog is en de palen er lastig ingaan, kun je met een tuinslang dit wat vochtiger maken. Belangrijk is dat je altijd begint met het neerzetten van de eerste en laatste paal. Tijdens het in de grond slaan van de palen controleer je altijd tussentijds met de waterpas of de paal nog recht staat. Sla vooral niet door tot de paalkop kapot is. Zodra je de schutting planken heeft gemonteerd, kun je altijd nog een klein stukje ervan af zagen.

Afwerken met planken

Nu het rottigste gedeelte is geweest; het plaatsen van de palen, kun je overgaan tot het echt leukere werk. Dat is het monteren en vastschroeven van de schutting planken. Start altijd met de onderste plank. Voor een langere levensduur plaats je deze net iets boven het maaiveld. Het is heel belangrijk dat deze plank heel nauwkeurig geplaatst wordt. Gebruik dus ook hier weer de waterpas. Hierna kun je verder omhoog werken. Laat altijd de naden van de schutting planken verspringen. Naast dat dit mooier staat is het ook nog eens steviger.

Vrijblijvend offerte aanvragen

Tot slot zaag je de paalkoppen die uitsteken eraf en kun je het beste de palen nog een keer goed aanstampen. Vind je het lastig deze werkzaamheden zelf te doen en heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte voor het plaatsen van jouw schutting.

schutting

 

Deel dit artikel:

Chat nu

Chat met mij

Tom Heining